De nieuwe energie van Quake: change to improve! - Oosterhoff

De nieuwe energie van Quake: change to improve!

10 oktober 2022

In onze innovatiedenktank Quake ontwikkelen we kennis en concepten rond thema’s als gebiedsontwikkeling, technologie en duurzaamheid. Wie daarin zit? Iedere medewerker die iets bij te dragen heeft. Samen nadenken over en werken aan nieuwe technologie en methodes.
Quake staat voor verandering. Verandering om te verbeteren. Change to improve! Quake barst van de energie. Vandaag interviewen hierover we de directie van Quake: Janneke Colen en Rudi Roijakkers.

 

Op een zomerachtige ochtend zitten Janneke en Rudi buiten in de tuin bij het kantoor in Velp. We gaan het vandaag hebben over Quake en daar past deze zonnige setting perfect bij. Want Quake geeft energie en die energie is ook merkbaar bij Janneke en Rudi.
Sinds begin dit jaar vormen Janneke en Rudi samen de directie van Quake. Rudi maakt al langer deel uit van de directie en is daarnaast senior adviseur bij Lüning. Janneke was al onderdeel van de stuurgroep van Quake en startte in januari van dit jaar als directielid. Daarnaast werkt Janneke ook als bedrijfskundig en juridisch adviseur bij het Shared Service Center van Oosterhoff.
Nu staan zij samen aan het roer van Quake. Gemotiveerd, enthousiast en met af en toe wat droge humor.

Wat betekent Quake?

We starten niet met de makkelijkste vraag. “Wat betekent Quake voor jullie?” Toch blijft het niet lang stil. Er volgen enthousiaste reacties. Voor Janneke is Quake een proeftuin voor alle collega’s. “Ik zie een kans om samen nieuwe dingen te proberen, te leren en te verbeteren. Quake is een mooie plek om andere Oosterhoff collega’s tegen te komen en samen met zinvolle nieuwe dingen bezig te zijn. Het gaat verder dan de dagelijkse praktijk in de projecten en we leren veel van elkaar.”

 

Rudi vervolgt: “Ik word enthousiast van alle innovaties en nieuwe ontwikkelingen die ik zie in de techniek. We geven als Oosterhoff collega’s antwoord op de vragen van morgen. Via Quake maken we dat mogelijk: Je komt in contact met anderen, leert mensen kennen. Quake is er om elkaar beter te leren begrijpen, je netwerk te vergroten en zo een impact te hebben op de maatschappelijke vraagstukken waar we gezamenlijk voor staan.” Dat is ook wat we bedoelen met ons motto: ‘change to improve’.

 

Werken aan een Quake project

Quake werkt aan verschillende thema’s: Data & Digital, Urban, Environment en Building Services & Physics. Daarnaast gaan we samenwerkingsverbanden aan via de groepen Research en Collaborative Innovation . Rudi licht toe hoe mensen werken binnen deze onderwerpen: “Er worden bijeenkomsten op locatie georganiseerd. Bij alle groepen zijn mensen betrokken vanuit intrinsieke motivatie. Ze zijn nieuwsgierig naar het thema en wat zij kunnen leren en bijdragen. In deze setting zijn we bezig met de lange termijn.”

 

Janneke geeft aan dat dat er verschillende typen medewerkers op verschillende momenten betrokken zijn bij een Quake thema: “Iemand uit de organisatie komt met een innovatief idee. Met een korte sprint wordt het idee uitgewerkt tot een eerste concept. Daarna worden medewerkers toegevoegd aan het team, die het idee verder brengen en die het ook in de praktijk testen. De opgedane kennis wordt vervolgens gebruikt in onze projecten.”

 

Quake streeft naar teams met collega’s met diverse achtergronden. Met een diverse mix van mensen van verschillende werkmaatschappijen, kennisgebieden, achtergrond, werkwijze en ervaring weten we elkaar het meeste uit te dagen en het verst te komen.

Impact maken

Rudi en Janneke zijn trots op wat Quake al bereikt heeft. Quake heeft medewerkers op verschillende onderwerpen samen gebracht. In deze samenwerking is kennis ontwikkeld en zijn producten gerealiseerd die worden toegepast in de projecten. Wil je weten welke? Laat je inspireren op de website van Quake.

 

In de komende jaren, willen zij met Quake nog meer impact maken. Een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke uitdagingen om ons heen. Uitdagingen op het gebied van schaarste in de woningbouw, afname van biodiversiteit, grondstoffenschaarste, klimaatadaptatie en energietransitie. We moeten er samen voor zorgen dat Oosterhoff projecten nog duurzamer worden door kennis te delen en in te zetten in onze projecten. We change to improve.