L3Q: veilige, flexibele en duurzame laboratoria - Oosterhoff

L3Q: veilige, flexibele en duurzame laboratoria

28 september 2023

Twee weken geleden brachten we groot nieuws: het ecosysteem van Oosterhoff werd uitgebreid met drie nieuwe werkmaatschappijen. De komende tijd willen we graag meer vertellen over deze organisaties. Vandaag: L3Q.

 

L3Q ontwerpt veilige, flexibele en duurzame laboratoria. L3Q houdt rekening met regelgeving, creëert structuur en overzicht in de inrichting, de installaties en de bouwkundige compartimentering. Daarnaast begeleidt L3Q de inkoop en levering van de vaste laboratoriuminrichting (VLI).

 

Oprichter Peter van Heesewijk vertelt: “Ik ben, met een economische achtergrond, begonnen als product manager bij Trespa in Weert. Hier ontwikkelde en verkocht ik kunststof platen, die zich goed lenen als werkbladmateriaal voor laboratoria. Op deze manier kwam ik in contact met Waldner, leverancier van laboratoriameubilair, waarvoor ik een vestiging in de Benelux heb opgericht. Uiteindelijk ben ik geswitcht naar de advieswereld en heb ik de Benelux-vestiging van dr. Heinekamp opgericht.”

 

In 2017 begon L3Q. Peter: “Ik heb L3Q destijds opgericht omdat ik écht bezig wilde zijn met de gebruiker van het laboratorium. Knippen en plakken werkt niet, je moet kritische vragen kunnen stellen om achter de werkelijke behoeften van de gebruiker te komen.” In de afgelopen jaren heeft L3Q gewerkt aan mooie projecten voor opdrachtgevers als Sabic, Albemarle en IFF International Flavours & Fragrances. In deze projecten was al veel samenwerking met Oosterhoff-werkmaatschappijen ABT en Huygen. “Op deze manier kwam ik in contact met collega’s van Oosterhoff, waar mij gevraagd werd wat ik uiteindelijk wilde met mijn bedrijf. Deze gesprekken, in combinatie met de goede samenwerkingen uit het verleden, hebben mij vertrouwen in een goede overdracht naar Oosterhoff gegeven.”, vertelt Peter.

 

L3Q bestaat momenteel uit drie collega’s met diverse achtergronden: Kees-Jan Guijt heeft zelf als laboratoriumonderzoeker gesprekken gevoerd met L3Q voor en IFF International Flavours & Fragrances, dus kent de laboratoriumgebruiker als geen ander en heeft ervaring met de andere kant van de tafel. Wilco Bouvrie komt uit de installatiewereld, en Raymond Verkade uit de bouwkundige wereld.

 

Kees-Jan: “L3Q creëert een gezonde en inspirerende werkomgeving voor onze laboranten. Dat doen we met ons multidisciplinaire team, maar ook binnen de Oosterhoff-familie met meer dan 600 collega's uit nog veel meer relevante disciplines, zodat we opdrachtgevers écht een totaaloplossing kunnen bieden.”

 

Peter: “L3Q in twee zinnen? Wij maken het verschil met onze kennisdiversiteit van installaties, gebouw, BIM en laboratoriumgebruikers, waardoor wij projecten van binnen naar buiten kunnen ontwikkelen, met hoge mate van modulariteit.”

 

Onze ontwerp visie kent een duidelijke ontkoppeling tussen de voorzieningen en werktafels. Met modulaire bouwstenen wordt  efficiëntie en veiligheid gewaarborgd en kan het lab van binnen naar buiten ontworpen worden. Door het ontwerpproces te faseren en de input van gebruikers te verwerken sluit het ontwerp goed aan op de gebruikersprocessen. L3Q spreekt de taal van de opdrachtgever en gebruiker en ontzorgt daarmee de opdrachtgever.

 

De samenstelling van het team zorgt voor een brede basis aan kennis en ervaring. Dankzij Oosterhoff kan expertise 'integraal' ingezet worden vanuit bijvoorbeeld bouwkunde, gebouwinstallaties en projectmanagement.