Ralph Poldermans - Oosterhoff

Ralph Poldermans

18 oktober 2023

De passie van Ralph Poldermans is duidelijk: Bijdragen aan een groenere toekomst. “Met een achtergrond in plantenwetenschappen heb ik een vloeiende overgang gemaakt naar de bouwsector, waar ik tot nu toe vooral met passie werk aan duurzaamheid. Vanaf mijn studietijd werden opdrachten gedreven door duurzame vraagstukken, een benadering die naadloos aansloot bij mijn huidige werk. Mijn studie legde de basis voor mijn betrokkenheid bij groene gevels, milieudata en het gebruik van biobased alternatieven.”

 

Ralph, 26, heeft een een BSc in plantenwetenschappen en een MSc in Development and rural innovation die hij beide behaald heeft aan Wageningen University and research. Na zijn studie ging hij aan de slag als trainee bij Oosterhoff. Verdeeld over 3 periodes van 8 maanden werken trainees steeds voor een andere organisatie binnen Oosterhoff. Op dit moment is Ralph trainee bij Huygen.

 

Hoe zie je jouw passie voor duurzaamheid terug in je traineeship?

 

Het feit dat ik het gebruik van biobased materialen binnen de organisatie mag bevorderen, lid ben van het eerste JongOosterhoff bestuur en een impact maak op het gebied van duurzaamheid vervult mij met trots. Mijn bijdragen aan matriaalpaspoorten en MPG berekeningen zorgen ervoor dat ik een positieve bijdrage lever aan het milieu, iets wat ik belangrijk vind in mijn werk.

 

Ik ben veel betrokken bij interne duurzame initiatieven en daarnaast ben ik bij Quake betrokken bij verschillende duurzame ontwikkelingen voor intern gebruik bij Oosterhoff. (Zoals een natuur inclusieve gevel & de milieudatabase). Daarnaast gaat mijn Oosterhoff opdracht die ik maak met mijn twee mede-trainees ook over het in gang zetten van meerdere duurzaamheidsinitiatieven om Oosterhoff een duurzamere organisatie te maken.

 

Hoe verliep de start van jouw traineeship?

 

Mijn traineeship begon met een periode bij ABT en aangezien ik vanuit een compleet andere achtergrond kwam was er wel sprake van een periode waarin ik nog niet goed wist wat ik kon betekenen voor Oosterhoff. Echter waren de collega’s makkelijk aan te spreken en was iedereen die ik het vroeg ook bereid om mij uitleg te geven waar ik het nodig had. Na verloop van tijd kwam ik in een bepaald ritme en kon ik makkelijker zelf bepalen waaraan ik wilde werken (voornamelijk projecten omtrent duurzaamheid dus). Je krijgt tijdens je traineeship gelukkig alle mogelijkheid om je te ontwikkelen in de onderwerpen waarin jij bent geïnteresseerd. Tegenwoordig bouw ik hierdoor veel modellen en databases in Excel en PowerBI (onder andere voor Databuilt & Biobased database), en werk ik aan verschillende andere Quake projecten zoals de milieudatabase.

 

Een van de dingen die ik erg leuk vind aan het zijn van een Oosterhoff trainee is dat je echt een trainee bent van de holding en niet van een specifieke werkmaatschappij zoals ABT, BBN of Huygen. De traineeship is sowieso gebaseerd op 3 periodes van 8 maanden bij een verschillende werkmaatschappij binnen de holding dus je wordt vanzelf een verbinder van werkmaatschappijen. Hierdoor zit je in mijn ervaring dan ook bij verschillende werkmaatschappijen op kantoor elke week en daardoor ook met verschillende collega’s. Zo leer je meer mensen kennen dan als doorsnee werknemer!

 

Wil je iets meegeven aan toekomstige trainees?

 

Oosterhoff staat voor “onbegrensd” en dat is iets wat ik ook echt de trainees mee wil geven. Want het is gewoon echt zo. Tijdens je traineeship krijg je ook echt de vrijheid om alles te ontdekken wat je wilt. JIJ bent onbegrensd, omdat dat de enige manier is om erachter te komen waar jouw interesses liggen. Dit is nog altijd iets waar ik heel veel plezier uithaal tijdens mijn traineeship.

 

Mijn reis benadrukt dat multidisciplinariteit kansen creëert. Dit heb ik ook echt wel geleerd. Ik koester de mogelijkheid om expertise te bundelen en een veerkrachtige en duurzame toekomst te bouwen. Deze multidisciplinariteit zorgt ervoor dat je specialisten in huis haalt die ieder anders tegen hetzelfde probleem aankijkt wat leidt tot nieuwe inzichten. Dit vind ik erg belangrijk en komt gelukkig ook terug bij Oosterhoff.

 

Het avontuur dat begon met een LinkedIn-bericht heeft me niet alleen professioneel laten groeien, maar ook de mogelijkheid geboden om mijn passie voor duurzaamheid te benutten en daadwerkelijk bij te dragen aan een groenere toekomst.

 

Hoe ziet de volgende stap in jouw traineeship eruit?

 

Na mijn periode bij ABT en Huygen wil ik ook nog wel een periode lopen bij bbn om te kijken wat die werkmaatschappij mij te bieden heeft. Ik kijk nu al uit om daar meer te leren over gebiedsontwikkeling en bouwkostenmanagement. Het is voor mij nog lastig om aan te geven waar mijn toekomst na mijn traineeship ligt, ik vind het tot nu toe overal echt leuk. Wat ik wel weet is dat ik iets met duurzaamheid wil blijven doen en dat ik verbonden wil blijven aan verschillende Quake projecten omdat ik innovatie gewoon erg belangrijk vind.