Oosterhoff bouwt mee aan industrieel en circulair Rijkspaviljoen - Oosterhoff

Oosterhoff bouwt mee aan industrieel en circulair Rijkspaviljoen

11 mei 2022

ALMERE, 12 april 2022 – Met The Natural Pavilion laat Oosterhoff met een consortium van bijna 20 Nederlandse bedrijven zien dat het nu al mogelijk is om op industriële schaal volledig circulair, biobased, energieneutraal en in nauwe samenhang met de natuur woningen, scholen en kantoren te bouwen. Vanuit Oosterhoff werkten ABT, Adviesbureau Lüning, bbn adviseurs en HE adviseurs mee aan dit innovatieve project. En bovendien in een nog nooit eerder gerealiseerd hoog tempo. Het Rijkspaviljoen is onderdeel van de Dutch Innovation Experience op de Floriade Expo 2022 in Almere en opent zijn deuren op 14 april.

De Nederlandse bouwsector staat voor een enorme uitdaging. Niet alleen is de woningnood hoog, ook zorgen CO2- en stikstofuitstoot in combinatie met aangescherpte wet- en milieuregelgevingen voor grote complexiteit bij projectontwikkeling. Andere maatschappelijke uitdagingen zijn de energietransitie en de toenemende uitsluiting van de middenklasse van de markt voor koopwoningen. Daarbij heeft de branche de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn.

 

Oosterhoff bracht expertise in op onder meer het gebied van constructie en geotechniek, brandveiligheid, parametrisch design , een innovatieve slimme waterbuffer en een natuurlijk binnenklimaat. Doel was om het klimaat in het gebouw op basis van natuurlijke ventilatie te beheersen. Het klimaat in het gebouw is een logisch gevolg van de weersomstandigheden buiten. Alleen de positieve aspecten hiervan ervaar je binnen, terwijl de negatieve aspecten door de gebouwschil worden geweerd.

 

Klimaatakkoord in de praktijk

 

Het paviljoen is vrijwel geheel opgebouwd uit biobased materialen en is letterlijk een opeenstapeling van innovaties. Zo laat het paviljoen de mogelijkheden zien van de toepassing van groen in de woon- en werkomgeving (zelfs bij gestapelde bouw tot 80 meter hoog), nieuwe vormen van regenwateropvang, duurzame funderingsoplossingen, een optimaal gebruik van natuurlijk daglicht, natuurlijke ventilatie en minimaal energiegebruik. Het ontwerp toont de integratie van architectuur, constructies, bouwfysica en duurzaamheidsaspecten en is tot stand gekomen met nieuwe (digitale) ontwerptechnieken en in een nog niet eerder vertoonde manier van samenwerking in de bouw. Het paviljoen is binnen zes maanden ontworpen en gebouwd. De combinatie van de modulaire HoutKern Bouwmethode, het geïndustrialiseerde bouwproces en biobased materialisatie maakt The Natural Pavilion het toonbeeld van circulair bouwen.

 

“Dit paviljoen is niet alleen duurzaam gebouwd. Het laat ook zien met welke snelheid we samen een gebouw kunnen neerzetten. Voor Oosterhoff is dit een eerste stap naar een toekomst met veel meer van dit soort projecten”, zegt Maaike van der Windt, COO bij Oosterhoff.

 

Meer dan 95% biobased

 

Om The Natural Pavilion te mogen realiseren moest het bouwconsortium voldoen aan zeer strikte voorwaarden in de aanbesteding. In de allereerste plannen voor het Rijkspaviljoen is daarom al uitgegaan van 100% biobased bouwen; innovatieve en schaalbare oplossingen voor de hele markt; een circulair bouwproces met oog voor biodiversiteit; een emissieloze bouwplaats; een parametrisch ontwerp; duurzaamheidsprestaties van het hoogste niveau en de eis dat de hele business case circulair zou zijn. Gerben Kuipers, oprichter van de Noordereng Groep, initiatiefnemer en ontwikkelaar van The Natural Pavilion: “De uniek ontwikkelde HoutKern Bouwmethode zorgt voor een enorme besparing in CO2-uitstoot. Het paviljoen is volledig modulair opgebouwd uit houten balken en kolommen die alleen op de hoeken bij elkaar worden gehouden door gerecyclede stalen knopen.” Ook bijna alle andere bouwproducten waarmee The Natural Pavilion is opgebouwd, zijn gemaakt van biobased materialen. Zo zijn de binnenwanden gemaakt van (rest-)materialen uit de land- en tuinbouw: stro, vlas, paprikastengels en een afwerking met houtvezeltextiel.

 

Het gebouw is natuurinclusief ontworpen en sluit aan bij het Floriade-thema Growing Green Cities. Buiten en tegen de gevel groeien inheemse beplantingen aansluitend op de aanwezige flora en fauna in Flevoland. De beplanting zuivert water en lucht, faciliteert biodiversiteit, houdt hemelwater vast en slaat stikstof en CO2 op.

 

 

Na de Floriade wordt het paviljoen gedemonteerd om vervolgens gedurende drie jaar lang in verschillende Nederlandse natuurgebieden dienst te doen als expositieruimte en filmtheater. Het paviljoen dient daarmee als schoolvoorbeeld voor circulair en modulair bouwen. Na 2025 worden delen van het Rijkspaviljoen gebruikt voor de nieuwbouw van de FlevoCampus, het kennisinstituut dat helpt oplossingen te creëren voor stedelijke voedselvraagstukken.

 

Lees meer over The Natural Pavilion op www.thenaturalpavilion.eu.

Bezoek ons paviljoen op de Floriade Expo 2022 Almere van 14 april tot 9 oktober 2022.

Fotografie: Daria Scagliola & Stijn Brakkee.