Het stroomt door BORG - Oosterhoff

Het stroomt door BORG

11 mei 2022

Op papier was BORG al een unieke samenwerking. Een consortium tussen Oosterhoff en BAM dat utiliteitsgebouwen in het Groningse aardbevingsgebied zou versterken, in samenwerking met de Nieuw-Zeelandse aardbevingsspecialist Holmes. Daarmee bevond het hele proces zich onder een dak: van onderzoek tot en met oplevering en onderhoud.

‘Doordat je verschillend bent, kom je tot sterkere oplossingen’

 

Maar daarvoor moesten wel de enorme cultuurverschillen overbrugd worden. Met aan de ene kant Oosterhoff, als de eigenwijze creatieveling die zoekt naar de uitzondering, en aan de andere kant BAM als efficiënte procesgerichte uitvoerder, sterk in seriematigheid. Dus kreeg BORG een onafhankelijk directeur, en gemengde teams om de interactie tussen de culturen te stimuleren. “Vanaf het begin is het een samenwerking gebaseerd op gelijkwaardigheid, vertrouwen en openheid. Elk probleem is bespreekbaar”, vertelt Roel de Jong, lid directieraad BORG vanuit Oosterhoff.

 

Gouden basis

 

Dat blijkt vier jaar later een gouden basis. Wat makkelijk een splijtzwam had kunnen worden – opdrachtgevers en vraag veranderden – is nu een stevige samenwerking die ook buiten BORG voortgezet wordt. “Doordat je verschillend bent, kennis deelt, kom je tot sterkere oplossingen. Bovendien maakt het ons ook bewust van wie we zelf zijn en van het uitvoeringsproces dat zich doorgaans buiten ons blikveld afspeelt. Ook leren we veel van de werkwijze van de andere partners. Dat nemen we weer mee terug naar Oosterhoff. Zo werkt BORG als een testomgeving om nieuwe manieren van werken te ontwikkelen.”

 

Lyrische opdrachtgevers

 

In de drie projecten die BORG uiteindelijk volgens het oorspronkelijke totaalconcept uitvoerde, zorgde dat voor lyrische opdrachtgevers. Het gemeentehuis van Loppersum bleef tijdens de gehele versterkingsoperatie operationeel. “We sneden de paalfundering door, terwijl er mensen in het gebouw aan het werk waren! Dankzij stevige bouwbegeleiding, een helder uitvoeringsplan en intensieve communicatie naar gebruikers, wist iedereen precies wat ze konden verwachten.”

 

Onverwachte uitkomst

 

Inmiddels heeft BORG zich gespecialiseerd in versterkingsadviezen voor boerderijen, aan de hand van zelf geprogrammeerde invoer voor het genereren van computermodellen. Ook al zo’n onverwachte uitkomst, die niet alleen meerwaarde binnen BORG heeft, denkt Roel.

 

BORG 2.0

 

Ondertussen denken Oosterhoff en BAM ook al na over een BORG 2.0. “De waterstofeconomie is een van de speerpunten in het Noorden. Als dat kan willen we daar graag iets in betekenen.” En het vertrouwen is zo groot, dat ook buiten BORG de samenwerking vorm krijgt, bijvoorbeeld in het Bajes Kwartier, waar een nieuwe woonwijk verrijst op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes. “Het stroomt door Borg.”